WAT IS AIKIDO?
Bij Aikido gaat het niet om winnen of verliezen
Aikido is een Japanse krijgskunst die is ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883-1969). Aikido benadrukt harmonie in plaats van strijd in het omgaan met agressie of conflicten. Dit betekent dat je in een conflictsituatie je verbindt met de energie van de ander. Hierdoor zien de bewegingen er vaak heel vloeiend uit.
Bij Aikido gaat het niet om "winnen of verliezen". Door fysieke oefening leer je geleidelijk aan je gebruikelijke verdedigingsreflexen - zoals angst, verstarring of blokkering - los te laten. In plaats daarvan leer je, door ontspannen te blijven, met flexibiliteit, vrijheid en kracht te reageren op een aanval. Deze houding is veel krachtiger in conflictsituaties. Je voelt je open, vrij en evenwichtig, zowel mentaal als fysiek.
Aikido is voor alle leeftijden, voor zowel mannen als vrouwen, iedereen kan zich in eigen tempo en niveau ontwikkelen.
​
Takemusu Aikido
De stijl van Aikido die wij onderwijzen staat bekend als Takemusu Aikido. Dit is een traditionele vorm van Aikido die van O Sensei Morihei Ueshiba aan Morihiro Saito Sensei (1928 -2002) werd doorgegeven. Saito Sensei was meer dan 23 jaar een leerling van O Sensei en nam zijn dojo in Iwama, Japan, na zijn dood over. Saito Sensei beschouwde het als zijn plicht om de originele technieken van O Sensei in een zo zuiver mogelijke vorm te behouden en door te geven.
Takemusu Aikido onderscheidt zich van andere Aikido-stijlen door drie kenmerken:
-
Nadruk op het oefenen van de grondbeginselen en een duidelijk onderscheid tussen basis en geavanceerdere niveaus van praktijk en techniek;
-
De integratie van het oefenen met de lege hand en met wapens (houten zwaard, stok en mes);
-
Aikido als krijgskunst (Budo).
​
Ervaar zelf wat Aikido jou te bieden heeft. Volg een gratis proefles.
Je bent er nooit. Dat kan heel frustrerend zijn, maar daardoor ook heel uitdagend.
Ik ontmoet bij Aikido altijd aardige mensen uit alle lagen van de samenleving.
Arjan
Hans
Ik begon rond mijn 13e met Aikido. Ik ben sindsdien niet meer gestopt en leer nog steeds nieuwe dingen.
Stefan